2024 Mjus 18 15:10:10
Navigáció
BFTE logó
Magyar Természetjáró Szövetség
B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség
Bükki Barlangok JT - Ajánlott útvonalak

Ajánlott útvonalak

Az ajánlott útvonalak a mozgalom kialakításakor lettek kiírva, azóta a Kelet-Bükkben történtek turistaútvonal módosítások, kérjük a túra előtt nézzenek utána, miképp alakultak a jelzések. Ajánlott online TÉRKÉP a linkre kattintva elérhető.
Az eredeti útvonalak úgy lettek összeállítva, hogy azok ne csak a barlangok erõltetett felkeresését jelentsék, hanem kellemes kirándulások legyenek mindenki számára. A túrák leírásai alatt található egy kis segítség, amely felhasználásával könnyebb egyes barlangok megtalálása. Ezek az útvonalba igazodnak, mindig a haladás irányába értendõek. Érdemes ezeket áttekinteni, mert elõfordul, hogy a térképek rossz helyen jelölik a barlangokat. Sok sikert a barlangok felkereséséhez!

1. Túra: 4 barlang felkeresése
Útvonal: Répáshuta - Balla-barlang (;; ) - Balla-völgy (; ; ) - Balla-völgyi-víznyelõbarlang () - Tebe-puszta () - Hór-völgy () - Füzér-kõi-átjáró (; ) - Suba-lyuk (; ) - Cserépfalu ()
Táv: 14,8 kilométer
Szint: 50 méter
Balla-völgyi-víznyelõbarlang: A völgy aljánál, a Csúnya-völgy betorkollása elõtt 15-20 méterrel találjuk a barlangot az út jobb oldalán vasfedéllel lezárva.
Füzér-kõi-átjáró: A Hór-völgyben a jelzés visszafordulása elõtt a kb. 100 méterrel jobb kézre, 30 méterrel a völgytalp felett találjuk a barlangot. Megközelítése veszélyes!


2. Túra: 2 barlang felkeresése
Útvonal: Répáshuta - Pénz-pataki-víznyelõbarlang (; Tárnics tanösvény) - Rejtek (Tárnics tanösvény; ) - Hollóstetõ () - Félelmek-barlangja () - Lusta-völgy () - Szinva-völgy () - Lillafüred (; )
Táv: 11,4 kilométer
Szint: 310 méter
Pénz-pataki-víznyelõbarlang: Répáshutát elhagyva kb. 1 kilométer után a jelzésbõl kiválik a Tárnics tanösvény. A tanösvényre térve 150- 200 méter után elérjük a barlangot. Az egyik állomása itt található a tanösvények.
Félelmek-barlangja: amikor a jelzés beletorkollik a jelzésbe, mi a jelzésen indulunk lefelé. Kb. 200 m után, ahol az aszfalt út jobbra kanyarodik, indul egy betonozott dózer út balra. Ezen indulunk, és miután ez visszafordult, az elsõ elágazáson balra térünk egy újabb már nem annyira jól látható útra. Ezen a szekérúton haladva 2-3 perc alatt elérjük a barlangot.


3. Túra: 1 barlang felkeresése
Útvonal: Répáshuta - Bánya-hegy () - Török út (; ) - Hárs-kút (;) - Imó-forrásbarlang (; ) - Tamás-kútja (; ) - Pazsag () - Katalin-völgy (; ; ) - Répáshuta ()
Táv: 15,8 kilométer
Szint: 410 méter


4. Túra: 5 barlang felkeresése
Útvonal: Répáshuta - Bánya-hegy () - Nagy-mezõ (; ) - Zsidó-rét (szilvásváradi út;; szilvásváradi út) - Fekete-sár (szilvásváradi út; ) - Kõrös-barlang (aszfalt; erdészeti út) - Õserdõ (erdészeti út; aszfalt;;; ) - Cserepes-kõi-sziklaodú () - Istállós-kõ (; ,; ) - Istállós-kõi-barlang () - Szalajka-forrásbarlang () - Szikla-forrásbarlang () - Szilvásvárad (; )
Táv: 22 kilométer
Szint: 480 méter
Kõrös-barlang: A jelzés elvezet a Fekete-sári erdészház mellett. A ház mellett megy egy aszfaltút, ami a Kõrös-bérc tetejére vezet. Ezen az úton 250-300 métert megtéve jobb kéz felé egy szekérút ágazik ki. Ez felvezet egy nyeregbe, ahol balra fordul és egy kisebb ereszkedõ után eléri a barlangot.


5. Túra: 5 barlang felkeresése
Útvonal: Ómassa - Bánkút () - Diabáz-barlang () - Csipkés-kúti-víznyelõbarlang (; ) - Csipkéskút () - Jávorkút (; ) - Jávor-kúti-víznyelõbarlang (;) - Bolhási-víznyelõbarlang () - Sebes-vízi Keleti-forrásbarlang, Huba-forrás (, ) - Garadna (;)
Táv: 13,4 kilométer
Szint: 480 méter
Jávor-kúti-víznyelõbarlang: Jávor kút után 700 méterre az aszfaltút jobb oldalán található a barlang. Az ösvény kezdetén egy szarvas van az útra festve.
Bolhási-víznyelõbarlang: A Jávor-kúti-víznyelõbarlangtól kb. 1 kilométer után érjük el a barlangot. Ez is az út jobb oldalán helyezkedik el, egy kis patak folyik bele.


6. Túra: 6 barlang felkeresése
Útvonal: Lillafüred - Anna-barlang - Szent István-barlang () - Vesszõs-völgy () - Szepesi-barlang (; szekérút) - Tuskós-barlang (szekérút;, ) - Létrási Vizes-barlang I. bajárat (; szekérút) - Útmenti-víznyelõbarlang (szekérút; ; ) - Sebes-vízi Keleti-forrásbarlang, Huba-forrás (; ) - Garadna (; )
Táv: 8,6 kilométer
Szint: 260 méter
Szepesi-barlang: Amikor a jelzés eléri Létrás-tetõt elhagyjuk a jelzést és átkelünk a rét másik, északi oldalán futó szekérútra. A barlang a fenyõfák között, rögtön az út mellett jobb oldalt található.
Létrási Vizes-barlang I. bajárat: A Tuskós-barlang után pár perc alatt elérjük az út bal oldalán elhelyezkedõ Piplák házat. A ház jobb oldalán bevezetõ dózer úton a fenyves széléig haladunk, majd jobbra fordulva a fenyõfák mentén bemegyünk a barlanghoz.
Útmenti-víznyelõbarlang: A Létrási Vizes barlang után kb. 1 kilométerrel az út bal oldalán találjuk a barlangot. Egy kis beszakadásban van a barlang.


7. Túra: 5 barlang felkeresése
Útvonal: Felsõ-Hámor, Herman Ottó-barlang - Szeleta-barlang (lillafüredi út; ; ) - Büdös-pest (;;; ; ; ) - Kecske-lyuk (; ; ) - Király-kúti-sziklaüreg () - Majális-park (; )
Táv: 5,2 kilométer
Szint: 80 méter


8. Túra: 5 barlang felkeresése
Útvonal: Pisztárngtelep - Csókási-barlang (; ) - Udvar-kõi-barlang (; ; ) - Felsõ-forrási-barlang (; ; ; ; ösvény) - Galya-kapu (ösvény;; ) - Andó-kút (; ) - Ördög-kút (; ; szekérút) - Sajt-barlang (szekérút, ; varbói út; ösvény) - Pisztrántelep (ösvény; varbói út;)
Táv: 9,4 kilométer
Szint: 280 méter
Ördög-kút: Andó-kút után a jelzés kb. 1 - 1,5 kilométer alatt eléri a Csókás felõl érkezõ aszfaltutat. A találkozási pontnál balra fordulunk és egy régi szekérúton, majd pedig csapásokon lemegyünk az alattunk húzódó töbörsorig. A töbörsor szélén (ahová leérkezünk) fut egy szekérút. Ezen balra fordulunk és pár méter múlva megtaláljuk a barlangot az út bal oldalán.
Sajt-barlang: Mikor a jelzés lekanyarodik az aszfaltútról, mi továbbra is azon maradunk. Pár száz méter után már látjuk az út jobb oldalán elhelyezkedõ Csókási-rétet. A rét elõtt jobb oldalon elhelyezkedõ töbör aljában találjuk a barlangot.


9. Túra: 1 barlang felkeresése
Útvonal: Ómassa - Szentlélek () - Látó-kövek (; ) - Mária-forrás (; ; ) - Csondró-völgy () - Odvas-kõi-sziklaüreg (; ösvény) - Mályinka (ösvény;)
Táv: 8,3 km
Szint: 280 m
Odvas-kõi-sziklaüreg: Az Ámor-forrás után 20-30 méterrel egy kis ösvény indul jobbra fel a hegyoldalra. A barlang ezen az ösvény 1-2 perc alatt megközelíthetõ.


10. Túra: 1 barlang felkeresése
Útvonal: Garadna - Három-kúti-völgy (; ) - Aranylépcsõ () - Magos-kõ (; ; ; ) - Vidróczky-barlang (; ; ösvény) - Csókás (ösvény; ; ) - Pisztrántelep ()
Táv: 7 km
Szint: 320 m
Vidróczky-barlang: A Sólyom-kút után a S jelzés keresztezi az aszfalt utat. Miután átmentünk, mi nem a turistajelzést, hanem a fákra festett fehér nyilakat követjük, amik egyenesen vezetnek fel minket a hegy oldalára. A nyilakat követve percek alatt elérhetjük a barlangot.
Bükki KalandoZoo napközis táborok
A régió legnagyobb napközis tábor szervezője
Köszönettel vesszük, ha felajánlja adója 1%-át egyesületünknek!
adószám: 18439463-1-05
1 % kisfilm
Csatlakozz
a BFTE-hez!!!
* Fedezd fel velünk a természet értékeit, szépségét.
* A belépési feltételekről a linkre kattintva tájékozódhatsz.
* Várunk, gyere 0-99 éves korig!
Támogatónk az expodom.hu
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése