2024 Jnius 21 02:03:02
Navigáció
BFTE logó
Magyar Természetjáró Szövetség
B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség
Rekreációs útjaink - Majál rekreációs utak

Aktuális állapot 2015.09. Kérjük kattintson a linkre!

Korábbi tartalom:
Bemutatás 2013.
Az útvonalak 2013.
Bemutatás 2010.
Az útvonalak 2010.
Az elvégzett munka
A Majál utak megnyitója
Kapcsolódó cikkek, írások

Bemutatás 2013-ban

A mozgás jó. Jobban érzi tőle magát az ember. Jobb lesz a kedve, az élete. Miskolcot szép hegyek és dombok veszik körbe. Szinte hívogatnak a mozgásra, de valahogy kocoghatnának, futhatnának, nordic-walkingozhatnának és bringázhatnának többen is egy-egy munkanap után.

2010-ben a Majális park és Miskolctapolca környékén szabadidős utakat hozott létre a Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete különböző pályázati forrásokból.(Norvég Civil Támogatási Alap – Zöld Kapcsolat Egyesülettel közösen, Miskolc Megyei Jogú Város Idegenforgalmi Alap)

Az utak létrehozásával szeretnénk segíteni a mozogni vágyó miskolciaknak, hogy lakhelyükhöz minél közelebb találjanak ösvényt, utat, zöld alagutat; ahol jó mozogni. Az utak kialakításánál kihelyeztünk irányító táblákat, amik segítenek egy-egy kereszteződésben megtalálni a helyes irányt, sűrű, festett jelzést, amit biztonsággal térkép nélkül is könnyen lehet követni.

Az ezévi felújítás során a megrongált és ellopott táblák helyén ahol lehetett festett irányjelzést alkalmaztunk. Az Sárga és Kék Majál útvonalat kibővítettük a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásából. Az utakra így már a perecesi 6-os busz végállomástól is be lehet csatlakozni. A Sárga útvonal a Királyasztalról indul, a többi útvonal a Felső-Majláthi villamos végállomás közeléből.

Az új útvonal átadója a III. Barangoló-Barlangoló túraverseny keretein belül volt 2013.09.14-én szombaton, ahol az egész napos eső ellenére több, mint 140-en jöttek el.

A felújítás első üteme volt ez, a második ütemet szeptember végén készült el, mely során a volt Felső-Majláthi 1A buszvégállomástól az információs táblát áthelyeztük az új villamos végállomásra. Ehhez a jelzéseket is átfestettük, és bevontuk az útvonalba a közeli a Baráthegyi Közösségi Parkot is.

Útvonalak 2013. őszétől

Majál Kék
Felső-Majláth - Csóka utca - Rigó utca - Hegyalja utca - Mohás utca - Királyasztal - Vadaspark - Hársas-bérc - Ortás-tető - Nagy-Ortás-tető - Pereces - Égés-tető - Kakukk-pallag - Ostoros-nyereg - Királyasztal
(Mohás utca - Hegyalja utca - Rigó utca - Csóka utca - Felső-Majláth vissza irányban)
táv: 12,8 km, szintemelkedés: 360 m (plusz vissza irány 3,1 km, szintemelkedés: 10m)
Majál Piros
Felső-Majláth - Erdész utca - Márta-bánya - Pecér-völgy - Bakancs-dűlő - Ostoros-gerinc - Ostoros-hegy - Ostoros-nyereg - Királyasztal - Mohás utca - Hegyalja utca - Rigó utca - Csóka utca - Felső-Majláth
táv: 9,0 km, szintkülönbség: 240 m
Majál Sárga
Királyasztal - Lőtér - Köpűs-völgy - Égés-tető - Kakukk-pallag - Ostoros-hegy - Bakos-hegy alatt - Ostoros-hegy alatt - Árnyas utca - Királyasztal
táv: 8,95 km, szintemelkedés: 270m
Majál Zöld
Felső-Majláth - Erdész utca - Márta-bánya - Pecér-völgy - Bakancs-dűlő - Petákos-dűlő - Hóvirág utca - Csóka utca - Felső-Majláth
táv: 4,6 km, szintkülönbség: 95m

Bemutatás 2010-ben

A mozgás jó. Jobban érzi tőle magát az ember. Jobb lesz a kedve, az élete. Miskolcot kedves, szép hegyek veszik körbe. Szinte hívogatnak a mozgásra, de valahogy kocoghatnának, futhatnának, nordic-walkingozhatnának és bringázhatnának többen is egy-egy munkanap után.

A Majál-utak létrehozásával szeretnénk segíteni a mozogni vágyó miskolciaknak, hogy lakhelyükhöz minél közelebb találjanak ösvényt, utat, zöld alagutat; ahol jó mozogni. Az utak kialakításánál kihelyeztünk irányító táblákat, amik segítenek egy-egy kereszteződésben megtalálni a helyes irányt, sűrű, festett jelzést, amit biztonsággal tudsz az erdőben is követni.

A sárga (2 km), zöld (4 km) , piros (9 km) és kék (13 km) színű Majál-(kör)utakat úgy szerkesztettük meg, hogy a könnyű fél órás sétától a fél-maratoni távig lehessen kombinálni az útvonalakat, helyismeret nélkül is. Fontos volt az is, hogy a városhoz közel, fő tömegközlekedési útvonalak mellett alakítsuk ki a jelzéseket. Éppen ezért indulnak az utak az 1-es busz és a majdani villamos végállomástól (most 1A busz végállomás).

Reméljük sok örömötök lesz majd a Majál-utakban, legalább annyi mint amennyi nekünk volt a tervezés és építés során.

A tervezés során a finnországi Tampere Kauppi városrészében lévő utakat tekintettük mintának. A tervezés és kivitelezés a Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesületének munkája. A Majál-utak a Zöld Kapcsolat Egyesület megbízásából jött létre, a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával. Továbbá köszönjük az Északerdő Zrt, Miskolc Város Polgármesteri Hivatala és az Ökológiai Intézet segítségét.

Útvonalak (Korábbi 2010-ben kialakított útvonalak)

Majál Kék
Táv: 9200 méter
Útvonal: Felső-Majláth - Csóka utca - Rigó utca - Hegyalja utca - Mohás utca - Királyasztal - Hársas-bérc - Ortás-rét - Nagy-Ortás-tető - Égés-tető - Ostoros-nyereg - Királyasztal - Mohás utca - Hegyalja utca - Rigó utca - Csóka utca - Felső-Majálth
Majál Piros
Táv: 8500 méter
Útvonal: Felső-Majláth - Erdész utca - Márta-bánya - Pecér-völgy - Bakancsos-dűlő - Ostoros-gerinc - Ostoros-tető - Ostoros-nyereg - Királyasztal - Mohás utca - Hegyalja utca - Rigó utca - Csóka utca - Felső-Majálth
Majál Zöld
Táv: 4200 méter
Felső-Majláth - Erdész utca - Márta-bánya - Pecér-völgy - Bakancsos-dűlő - Petákos-dűlő - Hóvirág utca - Csóka utca - Felső-Majálth
Majál Sárga
Táv: 1800 méter
Útvonal: Királyasztal - Lőtér - Királyasztal

Az elvégzett munka 2010-ben

2010. júniusában indult meg az érdemi munka a Majál rekreációs utak létrehozásához, és a környék turistaútjainak infrastruktúrális fejlesztéséhez. Kis csapatokban közel 458 órát dolgoztak egyesületünk tagjai önkéntes munkában. Ebből 334 óra fizikai munka volt, 123 óra pedig szellemi.
A kivitelezésben részt vettek: Boronkai József, Makár Richárd, Pál Viktor, Bráz Roland, Urbán Patrik, Makár Krisztián, Éles Péter, Makár Marietta, Lazaridisz Alex, Boros Tibor, Csizmarik János, Boronkai Tamás.

A rekreációs útvonalak teljes hossza: 23700 méter. Kialakításuknál fontos szempont volt, hogy Miskolcról tömegközlekedési eszközökkel könnyen elérhetőek le gyenekaz útvonalak. Ezért választottuk fő kiinduálsi pontnak Felső-Majláth-ot, a leendő új villamosvégállomás helyszínét.
Az utak jelzései 6 cm átmérőjű fehér kör alapon 4 cm átmérőjű adott színű pötty. A színek besorolását a tusistautaknál megszokott növekvő sorrendben határoztuk meg. Az útvonalak bárki, gyakorlatlan kiránduló számára is könnyen járható, a jelzések sűrűn követik egymást, a kereszteződésekbe pedig irányjelző táblákat helyeztünk ki. Összesen 59 tábla segíti a könnyebb tájékozódást. 13 elágazásnál saját oszlopon helyeztük el a táblákat. Ahol volt lehetőség. ott felhasználtunk villanyoszlopokat, élő fákat. Élő fák esetében odafigyeltülnk, hogy ne sértsük meg a fákat, a táblák felfogatása védő faékekkel történt. Az útvonalak 2 fő pontján (Felső-Majláth, Királyasztal) A0-ás méretű információs táblákat helyeztünk ki.

A Majál utak megnyitója 2010-ben

2010. október 16-án szombaton tartottuk a Majál rekreációs utak hivatalos megnyitóját.
Az indulási és érkezési helyszín a miskolci Vadaspark előtti füves terep volt. Előzetesen mintegy 100 fő jelentkezett, a 4 rekraációs útvonal, és a kerékpáros útvonalunk átadására.
Az átadó ingyenes volt, csak azt kértük a résztvevőktől, hogy mondjanak véleményt az elkészített utakról, osszák meg velünk javaslataikat.
Ténylegesen a kék útvonalon 43 fő, a piroson 39, a zöldön 6, a sárgán 27, és a zöld kerékpároson 11 fő vett részt. Egyesületünk tagjai és a Zöld kapcsolat Egyesület önkénteseivel együtt közel 200 fő volt jelen a rendezvényen.
A résztvevők előadásokon és filmvetítéseken is részt vehettek felállított sátrunkban, emellett a Nordik-walking bemutatót tartottunk, és az érdeklődők próbaútra mehettek.

Kapcsolódó cikkek, írások

Természetbarát.hu - Majál-utak avatás Miskolcon
Garadnay Sándor cikke az Északtúra.hu-n
Miskolc.co.hu - Majál utakra leltek a Csanyikban
Boon.hu
Royal magazin - Mozgás a Majál úton
Északhírnök
Szikraalapítvány

Bükki KalandoZoo napközis táborok
A régió legnagyobb napközis tábor szervezője
Köszönettel vesszük, ha felajánlja adója 1%-át egyesületünknek!
adószám: 18439463-1-05
1 % kisfilm
Csatlakozz
a BFTE-hez!!!
* Fedezd fel velünk a természet értékeit, szépségét.
* A belépési feltételekről a linkre kattintva tájékozódhatsz.
* Várunk, gyere 0-99 éves korig!
Támogatónk az expodom.hu
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése