2019 Jlius 22 06:06:43
Navigáció
BFTE logó
Köszönettel vesszük, ha felajánlja adója 1%-át egyesületünknek!
adószám: 18439463-1-05
1 % kisfilm
Egyesületünk - Pedagógus SE

Pedagógus SE

2008-ban több új szolgáltatást, programot indítunk el. Ezek közül a legfontosabb, hogy létrehozzuk egyesületünk Miskolci Pedagógus Tagozatát.

Felmerülhet azonnal a kérdés, miért pont mi foglalkozunk ezzel a feladattal. A Miskolci Pedagógus Sport Egyesület Természetjáró szakosztályát megszűnéséig nagyapám Móré József, elhunyt testnevelő tanár vezette évtizedeken keresztül. Országos szinten régóta fennáll az igénye a miskolci egyesület újjászervezésének, éves találkozókon édesanyámat, Makár Barnabásnét, aki a Komlóstetői tagóvoda vezetője, többször felkérték erre.
Makár Richárd

Miskolci Pedagógus Természetjáró Szakosztály története a 100 éves a szervezett Miskolci Természetjárás 1892-1992 című könyvből

A szakosztály 1951-ben alakult a Pedagógusok Szakszervezete támogatásával. Megalapítója és első vezetője Kühne László gimnáziumi tanár, vérbeli turista volt. A szakosztály további működtetésében jelen tős szerepe volt László Ilona aranyjelvényes túravezetőnek és a Móré házaspárnak, akik kezdettől fogva tagjai a szakosztálynak.

A megalakulás óta eltelt 40 esztendő alatt, igyekeztünk megfelelni a kitűzött célnak; megpróbáltunk minél szélesebb körben tudatosítani, hogy a természetjárás az aktív pihenés legjobb eszköze! Segítettük a pedagógusok egészségvédelmét, idegi fáradtságának levezetését. Programjainkkal, gyalogos és autóbusz túráinkkal stb. próbáltunk fizikumot fejlesztő, szellemet és lelket derítő élményeket szerezni, bővíteni tagjaink honismeretét, mélyíteni hazaszeretetét.

Szervezeti kereteink az idők folyamán többször változtak. Az ötvenes évek elején szakosztályunkból fejlődött ki a Miskolci Fáklya Sportkör. Később a Pedagógus Turista Egyesület miskolci osztályaként működhettünk, majd a Miskolci Pedagógus Sportklub egyik szakosztályaként végeztük munkánkat. A sport klub szakosztályainak fokozatos megszűnése után, csak a természetjáró szakosztály maradt működőképes, míg a Sportklub megszűnése után (1990) a Miskolci Pedagógus Szakszervezet mellett működő szakcsoportként értük meg a 40 éves jubileumot.

A szakosztály szervezett, tehát érvényes igazolvánnyal rendelkező, tagdíjfizető tagsága az évek során 30 és 80 között ingadozott. Minősített turistáink száma 7, az Országos Kék-túra útvonalát 5 tagunk teljesítette.

Az ötvenes-hatvanas években a rendszeres túrázás mellett eredményesen szerepeltünk a hagyományos Herman Ottó emlékversenyeken és a Pedagógus Természetjárók Országos Találkozóin megrendezett tájékozódási versenyeken is. Ezeken Bogsch Tibor, Lénárt Zoltán és Soós Ferenc jeleskedtek elsősorban. Szakosztályunk tagjai összesen 29, az ország különböző tájain megrendezett Pedagógus Találkozón (Turista) vettek részt. Ezek közül kettőt (1972. és 1982.) Miskolcon és környékén rendezett meg központunk, szakosztályunk aktív közreműködésével.

Éves programjaink gerincét évről évre a megyei Természetbarát Szövetség által meghirdetett túrasorozatok alkották. Ezeken a túrákon váltakozó létszámmal mindig részt vettünk, a szorgalmasabbak szép jelvényeket is szereztek. Emellett segítettük a megyei Szövetség munkáját is. Várszeginé László Ilona tevékenyen részt vett az útfestő és egyéb technikai munkában, éveken át segítette az oktatást is. Várszeginé László Ilona és Móré József, hosszú időn át a Szövetség elnökségének is tagja volt.

Autóbusz túráink során igyekeztünk tagjainkkal megismertetni szép hazánk nevezetességeit. Jártunk - többek között - a szarvasi, a vácrátóti arborétumban, megcsodálhattuk Szentendre műemlék együttesét, a feldebrői, gyöngyöspatai templomot stb. Kölcsey emlékének adózva, bejártuk a szatmár-beregi tájakat, de határainkon túl is gyönyörködtünk - történelmi emlékeinket idézve - a felvidéki városok és a Magas Tátra szépségeiben. Követtük Ady Endre nyomait Erdélyben.

Hogy hírünk az utókor számára is fennmaradjon, a szakosztály negyedszázados évfordulójának emlékére nagyméretű, a vár alaprajzát és rövid történetét tartalmazó öntöttvas táblával jelöltük meg, megyénk legmagasabban fekvő és legelhanyagoltabb várromát, Szádvárt.

Ennyit röviden kis szakosztályunk 40 éves működéséről. Abban a reményben, hogy talán nem dolgoztunk hiába!

MÓRÉ JÓZSEF szakosztályvezető

Bükki KalandoZoo Táborok/Napközik
A régió legnagyobb napközis és bentlakásos táborainak szervezője
Csatlakozz
a BFTE-hez!!!
* Fedezd fel velünk a természet értékeit, szépségét.
* A belépési feltételekről a linkre kattintva tájékozódhatsz.
* Várunk, gyere 0-99 éves korig!
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése