2024 prilis 22 18:40:02
Navigáció
BFTE logó
Magyar Természetjáró Szövetség
B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség
Bükki Barlangok JT

Bükki barlangok jelvényszerző túramozgalom

A Bükk-hegységben tett kirándulásaink különleges, izgalmas látnivalói a barlangok. Több százat találhatunk belőlük szerte a Bükk mészkővonulatainak turistaútjai mentén. Ugyan ki ne gondolt volna még arra, hogy milyen jó lenne ezeket jobban megismerni, esetleg belülről is felfedezni? Ezekhez szeretnénk segítséget nyújtani e jelvényszerző túramozgalom keretében.

A barlangokat a mészkövekben a víz munkája hozza létre. Néhányukat a mélyről feltörő langyos vagy meleg vizek oldottak ki, de túlnyomó többségüket a csapadékvíz munkája hozza létre.

Hazánk hegységeiben több ezer barlang található. Magyarországon a Bükk-hegység büszkélkedhet a legtöbb barlanggal, mintegy 1000 ismert, és még ki tudja hány eddig ismeretlen barlangja vár még felfedezésre.

A Bükki tudományos barlangkutatás Herman Ottó kezdeményezésére a Földtani Intézet megbízásából Kadić Ottokár kezdte meg. 1906-ban kezdett ásatásai tömegesen hozták felszínre az őskori emberek pattintott kőeszközeit. 1939-ben találta az első ősembermaradványokat a Suba-lyukban Dancza János.

A barlangok felkeresése közben szeretnénk, hogy természetjáró társaink jobban megismerhessék és megszeressék a Bükk csodálatos tájait, barlangjait. Az ajánlott túrák útvonalait úgy állítottuk össze, hogy a barlangok felkeresésén kívül, a hegység értékeit is megismerje a mozgalom teljesítője.

Kérünk mindenkit, hogy túráik közben vigyázzanak mind az erdő, mind a barlangok tisztaságára. Köveket, egyéb tárgyakat ne dobáljanak a barlangokba, mert ezzel balesetet okozhatnak az éppen lent tartózkodó barlangászoknak. Egyedül senki se másszon a barlangokba, mert könnyen súlyos balesetet szenvedhet. Ha valaki mindenképpen szeretné mégis jobban megismerni ezeket, keressen fel egy barlangász egyesületet és kérjen szakszerű vezetést. A kiadvány hátuljában találhatnak bemutatkozó anyagot egy ilyen csoportról.

Szeretnénk, ha a mozgalomhoz minél többen csatlakoznának!

Reméljük, hogy a barlangok felkeresése nem fárasztó túrák sora, hanem élményekben gazdag, a Bükk szebbnél-szebb túraútvonalait érintő emlékezetes kirándulások maradnának.

Ezúton köszönjük a Bükki Nemzeti Parknak és az Erdőgazdaságoknak, hogy a mozgalom létrejöttében segítséget nyújtottak és támogatták ötletünket.

Valamennyi természetjáró társunknak szép időt, jó erőt, egészséget kívánunk a "Bükki barlangok" jelvényszerző túramozgalom teljesítéséhez.

Bükki Fiatalok
Természetjáró Egyesülete

Friss hírek

Tisztelt teljesítők, érdeklődők!

Az egyesületünk által működtetett mozgalom jelenleg is teljesíthető, a mozgalom él! Sajnálatos módon a teljesítés elismeréséért járó emlékplakett készítéséhez szükséges nyomóminta a használat során elromlott, így pótlása vált szükségessé. Mivel mozgalmunk teljesítői nem egy sima kitűzőt kapnak elismerésül, hanem egy egyedi plakettet, mely kézzel készül. Ebből az egyediségből adódóan az elkészítéséhez szükséges nyomóminta is kizárólag erre a célra készült. Sajnos a pótlása nehézkes volt, több helyen is próbáltak segíteni az elkészítésben, de sajnos az alumínium nyomóforma kiöntése nem volt egyszerű. De szerencsére megtaláltuk a megfelelő szakembert, így minden akadály elhárult a plakettek elkészítése elől, az emlékplakettek postázása megkezdődött!

Itt szeretném megköszönni azon sporttársak türelmét, akik már hosszabb ideje várnak, illetve a minta elkészítésében közreműködő szakemberek segítségét!

Boronkai József

elnök
Bükki KalandoZoo napközis táborok
A régió legnagyobb napközis tábor szervezője
Köszönettel vesszük, ha felajánlja adója 1%-át egyesületünknek!
adószám: 18439463-1-05
1 % kisfilm
Csatlakozz
a BFTE-hez!!!
* Fedezd fel velünk a természet értékeit, szépségét.
* A belépési feltételekről a linkre kattintva tájékozódhatsz.
* Várunk, gyere 0-99 éves korig!
Támogatónk az expodom.hu
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése