2018 prilis 20 12:23:00
Navigáció
Csatlakozz
a BFTE-hez!!!
* Változatos programokra, kihívásokra vágysz?
* Gyalog, két keréken, magas-hegyeken vagy lankákon?
* Érdekel más népek kultúrája? Nálunk mindezt megtalálod.
* Ha egy természetkedvelő, vidám, energikus közösség hiányzik az életedből, akkor válaszd a Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesületét és légy a tagunk.
* Fedezd fel velünk a természet értékeit, szépségét.
* A belépési feltételekről a linkre kattintva tájékozódhatsz.
* Várunk, gyere 0-99 éves korig!
Online Statisztika
Online vendgek: 1
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrlt tagok: 165
Aktivlatlan tagok: 1
Legjabb tag: zsoltszabo5

Ltogatk ma: 49
Online ltogat: 1
Max. Onlinerekord: 30
Max. napi rekord: 2815
Ltogatk tegnap: 95
Ltogatk a hnapban: 1947
sszes ltogatk: 822163

Utols 24 rban: 
Bükki Barlangok JT

Bükki barlangok jelvényszerző túramozgalom

A Bükk-hegységben tett kirándulásaink különleges, izgalmas látnivalói a barlangok. Több százat találhatunk belőlük szerte a Bükk mészkővonulatainak turistaútjai mentén. Ugyan ki ne gondolt volna még arra, hogy milyen jó lenne ezeket jobban megismerni, esetleg belülről is felfedezni? Ezekhez szeretnénk segítséget nyújtani e jelvényszerző túramozgalom keretében.

A barlangokat a mészkövekben a víz munkája hozza létre. Néhányukat a mélyről feltörő langyos vagy meleg vizek oldottak ki, de túlnyomó többségüket a csapadékvíz munkája hozza létre.

Hazánk hegységeiben több ezer barlang található. Magyarországon a Bükk-hegység büszkélkedhet a legtöbb barlanggal, mintegy 1000 ismert, és még ki tudja hány eddig ismeretlen barlangja vár még felfedezésre.

A Bükki tudományos barlangkutatás Herman Ottó kezdeményezésére a Földtani Intézet megbízásából Kadić Ottokár kezdte meg. 1906-ban kezdett ásatásai tömegesen hozták felszínre az őskori emberek pattintott kőeszközeit. 1939-ben találta az első ősembermaradványokat a Suba-lyukban Dancza János.

A barlangok felkeresése közben szeretnénk, hogy természetjáró társaink jobban megismerhessék és megszeressék a Bükk csodálatos tájait, barlangjait. Az ajánlott túrák útvonalait úgy állítottuk össze, hogy a barlangok felkeresésén kívül, a hegység értékeit is megismerje a mozgalom teljesítője.

Kérünk mindenkit, hogy túráik közben vigyázzanak mind az erdő, mind a barlangok tisztaságára. Köveket, egyéb tárgyakat ne dobáljanak a barlangokba, mert ezzel balesetet okozhatnak az éppen lent tartózkodó barlangászoknak. Egyedül senki se másszon a barlangokba, mert könnyen súlyos balesetet szenvedhet. Ha valaki mindenképpen szeretné mégis jobban megismerni ezeket, keressen fel egy barlangász egyesületet és kérjen szakszerű vezetést. A kiadvány hátuljában találhatnak bemutatkozó anyagot egy ilyen csoportról.

Szeretnénk, ha a mozgalomhoz minél többen csatlakoznának!

Reméljük, hogy a barlangok felkeresése nem fárasztó túrák sora, hanem élményekben gazdag, a Bükk szebbnél-szebb túraútvonalait érintő emlékezetes kirándulások maradnának.

Ezúton köszönjük a Bükki Nemzeti Parknak és az Erdőgazdaságoknak, hogy a mozgalom létrejöttében segítséget nyújtottak és támogatták ötletünket.

Valamennyi természetjáró társunknak szép időt, jó erőt, egészséget kívánunk a "Bükki barlangok" jelvényszerző túramozgalom teljesítéséhez.

Bükki Fiatalok
Természetjáró Egyesülete

Bükki KalandoZoo Táborok/Napközik
A régió legnagyobb napközis és bentlakásos táborainak szervezője
Köszönettel vesszük, ha felajánlja adója 1%-át egyesületünknek!
adószám: 18439463-1-05
1 % kisfilm
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
BFTE logó